Veiling van de collectie Kupélian

18 Sep, 2022

Jacques en Yvette Kupélian, een bekend echtpaar in de wereld van oldtimers en klassieke auto’s, zijn helaas niet meer onder ons. Hun belangrijke Automobilia-collectie en hun klassieke auto’s worden binnenkort geveild.

Hier is een korte inleiding op de komende verkoop.

De collectie Jacques en Yvette Kupélian, een fantastische geschiedenis van de auto.

Jacques Kupélian (1933-2022) en Yvette Kupélian (1938-2020) waren een echtpaar en autohistorici die bekend stonden om de kwaliteit en nauwgezetheid van hun publicaties. Hiervan is “Le grand livre de l’automobile belge”, dat hij samen met Jacques Sirtaine schreef, zeker de bekendste. Er waren er meer, zoals de referentiemonografieën over Minerva, Auto-Union en Mercedes.

Gedurende hun hele bestaan heeft het echtpaar, naast het schrijven, ook nooit opgehouden met het verzamelen van honderden kunstvoorwerpen, decoratievoorwerpen, affiches, speelgoed en documenten die vandaag de dag een formidabele Automobilia-verzameling vormen die ooit in hun huismuseum in de Brusselse buitenwijken werd bewaard.

Automascottes, Frans en Duits blikken speelgoed, modellen, miniaturen, beelden, geëmailleerde platen en affiches tonen de geschiedenis van de auto in al zijn variaties. De collectie wordt aangevuld met een verzameling documentatie, waaronder catalogi en zeldzame documenten van prestigieuze, bescheiden of verdwenen merken vanaf het ontstaan van de auto tot de jaren 1970.

Het echtpaar, dat al lange tijd fan is van het merk Tatra, zal bij de verkoop een vooroorlogs model T87 kopen dat het in de jaren zestig heeft gekocht, en diverse voorwerpen en documenten met betrekking tot het merk, naast een Bentley Derby uit 1938 en een Kever cabriolet uit 1969, die ook te koop worden aangeboden.

De geschiedenis van de auto vanaf zijn oorsprong zoals verteld door de collectie Kupélian wordt geopend met een eerste hoofdstuk op de openbare veiling op woensdag 12 oktober om 14.00 uur. Meer dan 300 kavels zullen worden gepresenteerd. Andere hoofdstukken volgen in november en december.

Veiling op woensdag 12 oktober 2022

Tentoonstelling van vrijdag 7 oktober tot en met zondag 9 oktober van 10 tot 18 uur zonder onderbreking of op afspraak.

Hotel des ventes Galerie Moderne

Parnassusstraat 3 -1040 Brussel

Tel 02 511 54 15

info@galeriemoderne.be

www.galeriemoderne.be