BEHVA – RDO : GEZAMENLIJK BERICHT VERKEERSBELASTING

27 Sep, 2022

Dinsdag 27/9/2022

Beste oldtimerliefhebbers,

Een tijdje geleden brachten we al het nieuws dat de Vlaamse Regering plannen had om de forfaitaire verkeersbelasting op oldtimers te verhogen richting 100€. Beide organisaties hebben alle moeite gedaan om dit tegen te houden, maar zoals we reeds vorig jaar aanvoelden, was de kogel al door de kerk.

Niettemin zijn we onderhandelingen blijven voeren. Een persoonlijk gesprek met Vlaams Minister Matthias Diependaele (N-VA) leerde ons dat de verhoging deel uitmaakt van totaalpakket aan maatregelen binnen de Vlaamse begroting. Het voorstel werd geopperd om, vooral tegemoetkomend aan mensen met een ruimere collectie, een verzamelaarsplaat in te voeren. Het kabinet van Federaal Minister Gilkinet (ECOLO) liet ons weten dat het informaticasysteem het niet zou toelaten. Eigenaardig als je ziet dat er diverse garageplaten bestaan die wel kunnen verwerkt worden.

We moeten jullie niet overtuigen van de overdreven verhoging van x2,6. Zelfs in tijden van hoge inflatie is dit niet te vatten. We hebben alle mogelijke argumenten aangebracht in de zin van dat oldtimers geen deel uitmaken van de dagelijkse mobiliteit, dat de kostprijs per kilometer van oldtimer veel hoger ligt dan deze van een dagdagelijks voertuig … Niks van deze argumenten kon hen overtuigen.

We verspreidden vorige week een brief aan alle partijvoorzitters en ministers van de Vlaamse Regering. Vlaams Belang haalde aan dit verder uit te werken. Vooruit counterde met het feit dat ze in oppositie zitten en dus niks kunnen doen. CD&V verwijst naar het grote verschil tussen de forfaitaire tarieven ten opzichte van de verkeersbelasting op een niet-oldtimervoertuig. Open VLD nodigde ons uit tot een overleg en duiding.

Vandaag, 27 september 2022, zaten BEHVA en RDO aan de virtuele tafel met mensen van het kabinet van Vlaams Minister Lydia Peeters (Open VLD). We kregen duiding bij de reden tot verhoging. Het originele plan tot verhoging werd ter toetsing voorgelegd bij de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen), die uiteindelijk oordeelde dat de verhoging zelfs nog te zacht zou zijn. Dit advies werd dan door de Vlaamse Regering aangewend om de verhoging als ‘zacht’ te omschrijven. We vernamen ook dat het decreet tot wijziging reeds is goedgekeurd begin september. Het moet enkel nog voor de commissie komen en bevestigd worden door de Vlaamse Regering.

We moeten jullie dus het bericht brengen dat, behoudens onverwachte zaken, de verkeersbelasting van jullie oldtimers vanaf 2023 zal verhogen naar (ongeveer) 100€. Hou hier alvast rekening mee! Beide organisaties hebben inzake dit topic gedaan wat in hun kunnen lag, maar de politiek heeft beslist.

Met vriendelijke groeten,

Peeter Henning                                      Jens Anno                                                   Jurgen Tanghe

CEO BEHVA                                             Voorzitter RDO                                          Secretaris RDO