Technische keuring – afspraak nemen of niet?

18 Jul, 2022

Vlaams Minister voor Mobiliteit Lydia Peeters kondigde aan dat vanaf 1 augustus 2022 je, in Vlaanderen, opnieuw een voertuig kan aanbieden aan de keuring zonder hiervoor een afspraak te moeten maken. Dit lost enerzijds het probleem op van de lange wachttijden om een afspraak te bekomen, want meestal kon je, bij ontvangst van de uitnodiging, pas een afspraak maken na de uiterste datum om de oldtimer aan te bieden, met als gevolg dat je een boete kreeg voor laattijdige aanbieding.

Uit rondvraag blijkt dat bepaalde stations toch nog een eigen agenda zullen bepalen. Zo zal je in de Vlaamse Stations van Halle, Mollem en Londerzeel (groep AIBV) enkel op vrijdag zonder afspraak een voertuig kunnen aanbieden. In Zellik daarentegen (eveneens groep AIBV) zal je dagdagelijks een voertuig kunnen aanbieden zonder afspraak.

BEHVA interpelleerde het kabinet van Vlaamse minister voor Mobiliteit inzake de verschillen en ontving volgend antwoord :

Dank voor uw bericht, we ontvingen dit in goede orde.

Vanaf 1/8 is het inderdaad terug mogelijk om, minstens één dag per week, terug zonder afspraak voor te rijden in elk keuringsstation. Elke keuringsinstelling organiseert dit zelf en dat verklaart de regionale verschillen. Op vraag van minister Lydia Peeters zijn de keuringsinstellingen bezig met het opstellen van een actieplan om het afsprakenbeheer verder te optimaliseren. Hierbij hoort o.a. ook het sneller versturen van de groene herinneringskaart en op termijn het signaleren van een afspraak via ‘mijn burgerprofiel’ en de mogelijkheid om dan ook onmiddellijk de afspraak in te boeken.

Raadpleeg eerst de info per station aangaande de openingsuren, afspraak maken of niet, … via

https://www.gocavlaanderen.be/detail-page/keuringscentra

In Wallonië en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest daarentegen, blijven de periodieke keuringen gebeuren op afspraak, enkel de herkeuringen kunnen er gebeuren zonder afspraak, weliswaar rekening houdend met de soms langere wachttijden.

Gouden raad van BEHVA om boetes te vermijden voor laattijdige aanbieding!

Meestal ontvang je de uitnodiging pas één maand voor het verstrijken van de geldigheidsdatum maar je kan de oldtimer al aanbieden 2 maand voor deze geldigheidsdatum. Het volstaat misschien al om in uw googlekalender of andere slimme agenda’s een herinnering plaatsen en dit 2 maand voor het verstrijken van deze datum (per oldtimer weliswaar). Op die manier zal je steeds tijding in het bezit gesteld worden van een groen keuringsbewijs en dit zonder extra kosten.

[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]