LEZ Stad Antwerpen

Officiële website LEZ Stad Antwerpen

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn de Antwerpse binnenstad en Linkeroever een lage-emissiezone (LEZ). Sinds 2017 mogen de meest vervuilende voertuigen de stad niet meer inrijden. 

U vindt alle informatie betreffende de Low Emission Zone van de Stad Antwerpen via onderstaande link

https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/home

Info van uw federatie 

Sinds de invoering van de LEZ in België heeft uw federatie allerhande acties ondernomen bij onze politieke overheden.  

 

FAQ

Hieronder vind je enkele antwoorden en/of shortlinks voor de meest relevante vragen

Quid voor de oldtimers?

Enkel voertuigen ouder dan 40 jaar kunnen een toelating tegen betaling krijgen om de LEZ binnen te rijden. Een O-plaat voor oldtimers maakt geen verschil: enkel de leeftijd van het voertuig telt. Voertuigen ouder dan 40 jaar kunnen genieten van een verlaagd tarief.

Oude wagens die jonger dan 40 jaar zijn, kunnen tot 8 keer per jaar gebruik maken van een LEZ-dagpas om de zone binnen te mogen. Er is een evenwicht gecreëerd tussen de effectiviteit van de maatregel (streng genoeg zijn) en het maatschappelijk draagvlak (met voldoende doelgroepen rekening houden).

De grens van 40 jaar is niet in lijn met de officiële Belgische leeftijdsgrens voor oldtimers, namelijk 25 jaar. 25 jaar is heel dicht bij de grens van euronorm 1 (voor voertuigcategorie M1, personenwagens: 1 juli 1992). Van de oude voertuigen tussen de 25 en 40 jaar rijdt 92% op benzine. In het geval van geregistreerde oldtimers zouden er bijgevolg voor benzinevoertuigen geen restricties zijn. Daarom worden de uitzonderingen beperkt tot wagens die het grootste historische patrimoniumwaarde hebben.

Mag mijn voertuig de LEZ Antwerpen binnen?

Het is niet altijd simpel om te weten of uw voertuig nu al dan niet nog toegelaten is in de LEZ Antwerpen.  Daarom werd er een Check-tool geïnstalleerd op de officiële homepage van de LEZ Antwerpen

Klik hier om deze te raadplegen

Hoe kan ik een LEZ-dagpas aankopen?

U kan maximaal 8 keer per jaar een LEZ-dagpas aankopen

 

U vindt geen antwoord op uw vraag