75 jaar Abarth

8 apr, 2024

Als een baken van oldtimers en rallygeschiedenis, en met een bijzondere focus op de geschiedenis van Abarth, is het vanzelfsprekend dat het Abarth Works Museum alle eer bewijst  aan het iconische merk Abarth door deel te nemen aan 3 internationale evenementen ter gelegenheid van de 75e verjaardag van ‘Abarth’. Naast de verjaardag van Abarth, vieren wij dit jaar ook de 75e verjaardag van de oprichter van het museum, Guy Moerenhout.

 

75 jaar Abarth

Op 31 maart 1949 werd Abarth & C opgericht door Carlo Abarth, in samenwerking met zijn vriend Guido Scagliarini. Meteen datzelfde jaar richtte het bedrijf een race team op genaamd “Squadra Carlo Abarth” en wonnen ze talrijke belangrijke races met de Cisitalia-Abarth 204A Motto Spider.

Vanaf 1950 ontwierp en produceerde Abarth uitlaten en kits voor verschillende automerken zoals Fiat, Alfa Romeo, Ferrari en Maserati. Later bouwde hij ook motoren en wagens in samenwerking met oa Zagato en Bertone. De Fiat 500 Abarth zag het licht in 1958 en brak het ene wereldrecord na het andere op het circuit van Monza en werd zo 1 van de belangrijkste modellen. Vanaf dan stond de naam Abarth synoniem voor krachtig en succesvol. De samenwerkingen met het Italiaanse Fiat en het Franse Simca werd versterkt door nieuwe modellen en nog meer zeges.

Op 21 juli 1971 werd Abarth overgenomen door Fiat, en de naam verdween in de jaren 90 nagenoeg volledig, tot in 2007 Abarth & C S.p.A. door Fiat heropgericht werd en Abarth weer een fabriek kreeg in Turijn voor de productie van sportievere versies van de Fiat Grande Punto en de Fiat 500, respectievelijk de Abarth Grande Punto en de Abarth 500. Van die auto’s werden rallyversies ontworpen en Abarth keerde terug in de rallykampioenschappen.

 

3 evenementen

De verschillende events bieden een kans aan liefhebbers en bewonderaars van Abarth om samen te komen en de blijvende erfenis van de Abarth auto’s te vieren.

De drie evenementen waaraan het Abarth Works Museum zal deelnemen zijn:

 

  1. Antwerp Collection Cars, Antwerp Expo 5-7 april 2024

Na 4 jaar afwezigheid is er weer een classic car beurs in Antwerpen. De organisatie van Flanders Collection Cars komt na Gent nu ook naar Antwerpen. Dit jaar staat de beurs in het teken van 110 jaar Maserati en 75 jaar Abarth.

Het Abarth Works Museum vertelt de geschiedenis van Abarth aan de hand van 8  iconische wagens uit de collectie:

Fiat Abarth 850 Sestrière Zagato, Fiat Abarth 595 SS Competizione, Fiat Abarth OT 1300 Scorpione SS Francis Lombardi, Fiat Abarth 030, Autobianchi A112 Abarth, Fiat 2300 S coupé Abarth, Fiat 131 Abarth diesel, Simca Abarth 1150 SS Corsa

 

  1. Abarth to Abarth 16 -20 mei 2024

Met 15 Abarth wagens sluiten het Abarth Works Museum aan bij de Abarth Meeting in Chateau Savigny-lès-Beaune. Vertrek op donderdag om het traject naar Beaune af te leggen via een uitgewerkte rally route met systeem bolleke/pijl. (volzet)

https://www.chateau-savigny.com/musees/

 

  1. Classic Wings en Wheels 15 juni 2024

De 10e editie van Classic Wings & Wheels zal plaatsvinden op de luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Bezoekers kunnen genieten van een fantastisch samenspel van spectaculaire auto-klassiekers en unieke historische vliegtuigen. Het uiteindelijke doel van dit grandioze rij- en vliegfeest is om een aanzienlijk bedrag aan een goed doel te schenken.

Het Abarth Works Museum zal 4 wagens tentoonstellen en deelnemen aan de club demo met 3 anders wagens.

 

Rally’s voorjaar 2024

 

Als bewaarders van auto-erfgoed is het ons voorrecht om de rijke geschiedenis en blijvende passie achter het merk Abarth te delen met liefhebbers over de hele wereld, daarom zal het rally team van het museum, genaamd ‘Abarth Squadra Storica” ook deelnemen aan verschillende rally’s waaronder het Antwerp Classic Car event op 4 mei, de Heiderally op 2 juni, GP Bordino in Italië op 7, 8 en 9 juni en alle wedstrijden van het Belgisch VHRS kampioenschap. In de zomer en de herfst worden hier zeker nog rally’s aan toegevoegd.

 

Nieuwe Abarth Works Museum

De werken aan het nieuwe pand verlopen voorspoedig en als alles goed gaat dan worden de deuren geopend in april 2025. Tot deze zomer kunnen bezoekers nog de volledige collectie bewonderen op de pop-up locatie in Lier.

Praktische info

Abarth Works Museum

Industriestraat 5a2500 Lier

www.abarth-gmr.be

T: +32 3 449 00 16

E: info@abarth-gmr.be

Openingsuren:

van dinsdag tem vrijdag tussen 9u en 12u, en 14u en 18u

zaterdag doorlopend van 10u tot 16u

Tickets:

aan de kassa of via info@abarth-gmr.be

10€ p.p., kinderen <12j gratis

Contact:

Vicky Van Broeck

T: +32 479 94 76 18

E: vicky@abarth-gmr.be